MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2004/12/09

Creix l’ús d’Internet per fer trucades de franc

Publicat al setmanari ACTUAL el 9-12-2004

La xarxa esdevé un immens locutori universal sense fronteres ni tarifes telefòniques per a conferències de llarga distància.

Enric Bruguera

Dos usuaris d’Internet situats en extrems oposats del planeta poden mantenir una conversa de duració il·limitada sense pagar ni un cèntim. Només cal que tots dos disposin d’una connexió de banda ampla, tinguin ordinadors dotats d’auriculars i micròfon, i facin servir alhora la mateixa tecnologia de veu per a l’Internet Protocol (IP). Programes gratuïts, com el popular Skype, ja han arribat a més de 41 milions d’usuaris de gairebé 200 països, que parlen entre ells en temps real sense pagar cap tipus de tarifa a les companyies telefòniques convencionals.

El fenomen de la telefonia gratuïta a través d’Internet creix en paral·lel a les estratègies comercials de les grans operadores convencionals de telefonia, ara abocades a incrementar la facturació dels seus usuaris a través de nous serveis de dades per als seus telèfons mòbils i de connexions de banda ampla per als seus abonats de línies telefòniques fixes.

Les enormes inversions en la telefonia mòbil són més que lògiques: aquesta mateixa setmana l’informe anual de la Comissió Europea sobre el mercat de les telecomunicacions a la UE assegurava que el 92% de ciutadans espanyols que tenen telèfon mòbil proporciona a les operadores el 62% del seu conjunt global de beneficis.

Aquesta predilecció creixent pels terminals mòbils obliga a les mateixes companyies a intentar conservar el seu mercat decreixent de línies fixes a base de fer-hi arribar la connexió de banda ampla, originàriament orientada només a la transmissió de dades i continguts. Així, les connexions d’alta velocitat a Internet han arribat ja a gairebé 55 milions de ciutadans europeus, 3 milions dels quals són a Espanya.

El problema de les operadores sorgeix quan la informàtica pot tractar la veu humana de manera similar a la resta de dades i continguts, de forma que es pot transmetre a través d’Internet i esdevé tant incontrolable com tota la resta d’informació. Això és el que provoca una situació força paradòjica: per intentar retenir el seu mercat de línies fixes –uns 12 milions només a Espanya- i la seva corresponent facturació per converses de veu, les operadores han d’invertir i esforçar-se per proporcionar a l’usuari l’al·licient d’una connexió de banda ampla; però mentre ho fan, també estan portant al domicili dels seus clients la possibilitat de fer de franc les trucades que fins ara pagaven religiosament quan feien servir la línia telefònica convencional.

De fet, els sistemes de “gratis total” per a les trucades de veu, com el que facilita Skype, són només l’avantguarda dels sistemes de Veu-IP que burlen les tarifes de telefonia que les operadores intenten mantenir. El mateix Skype permet trucar d’ordinador a telèfon convencional per uns dos cèntims el minut. I darrera seu, companyies telefòniques més modestes, com Yophone o PGPPhone, aprofiten Internet per oferir trucades de veu amb tarifes ridículament més barates que les de les grans companyies telefòniques convencionals.

Fins i tot aquestes, després que la seva facturació per trucades convencionals hagi caigut més d’un 20 per cent durant els últims dos anys, ara ofereixen per a les conferències telefòniques aquella tarifa plana que en el seu moment es resistien a adoptar per a les connexions a Internet. Així, Wanadoo, Amena o Jazztel intenten competir amb nous sistemes de creació de xarxes d’usuaris que poden parlar amb un cost mínim, com el Talk-Talk de The Phone House i propostes similars de Tele2 i Voztelecom.

ADRECES
Skype: skype.com
Comissió Europea: europa.eu.int/index_es.htm
Yophone: http://www.yophone.net/
PGPPhone: http://www.pgpi.org/
Wanadoo: http://www.wanadoo.es/
Amena: http://www.amena.com/
Jazztel: http://www.jazztel.com/
The Phone House: http://www.phonehouse.es/
Tele2: http://www.tele2.es/
Voztelecom: http://www.voztele.com/


Europa aposta per una xarxa més segura
La protecció dels menors i la lluita contra la circulació de virus i correu electrònic no desitjat –spam- són els eixos centrals del nou programa “Safe Internet Plus”, aprovat aquesta setmana pel ple del Parlament Europeu.

La iniciativa preveu destinar 45 milions d’euros entre els anys 2005 i 2008 a fomentar mesures que dificultin la circulació de pornografia infantil per Internet i a regular l’accés dels usuaris menors a continguts inadequats. En aquest programa la Unió Europea es planteja per primera vegada estendre la vigilància a les xarxes de telefonia mòbil de tercera generació, de la qual s’espera una difusió massiva a la majoria de països europeus durant els pròxims dos anys.

Els responsables de la UE compten que els Estats i les empreses sumaran els seus esforços i assignacions pressupostàries a l’objectiu comú d’aconseguir que els problemes de seguretat no frenin el desenvolupament de la xarxa i la Societat de la Informació a Europa.