MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/01/13

El mòbil dispara l’acumulació de deixalla electrònica

Publicat al setmanari ACTUAL el 13-1-2005

La renovació d’equips i terminals cel·lulars avança a un ritme molt més ràpid que el reciclatge dels telèfons obsolets

Enric Bruguera

Un telèfon mòbil té un pes mitjà aproximat d’uns 100 grams, és petit, i en el moment de ser substituït per un terminal més sofisticat sòl quedar-se en un calaix a l’espera de ser llençat a les escombraries al cap d’un temps. D’un en un, els mòbils no presenten aparents problemes de gestió de residus. Però les últimes estimacions indiquen que en els últims dos anys uns 18 milions d’aparells han anat quedant en desús a tot l’Estat, quantitat que representa que gairebé 2.000 tones de deixalla electrònica es van escampant sense gaire control.

El problema dels residus electrònics i el seu reciclatge no es limita només als terminals de telefonia mòbil. Inclou també televisors, ordinadors, impressores, reproductors de vídeo i DVD, i tota mena de ginys electrònics, el conjunt dels quals cada any genera a Espanya unes 200.000 tones d’e-deixalla, en alguns casos altament contaminant. Tots aquests aparells tenen en comú un cicle de vida útil cada cop més curt, degut a l’accelerada aparició de nous models en el mercat i al seu relatiu abaratiment en comparació amb els preus dels serveis de reparació.

Els telèfons mòbils, a més, tenen característiques pròpies que fan més difícil el seu reciclatge. El seu petit tamany i la possibilitat que té l’usuari de desfer-se’n sense gaire complicació incideix molt poc en la conscienciació ciutadana sobre el risc de contaminació i la necessitat d’una gestió social assenyada.

En contrast amb la reduïda dimensió física de cada terminal, el creixement exponencial de la telefonia mòbil, i la lògica proliferació d’aparells, inflen el problema a un ritme galopant. L’any 2000 el primer boom de la telefonia mòbil a Espanya es va saldar amb la venda de 17,8 milions de terminals. El 2001, quan molta gent ja tenia mòbil, només se’n van vendre 8,6 milions. Però el 2002 es va encetar el procés de renovació del parc de mòbils, amb una venda d’11,5 milions d’aparells, que el 2003 va pujar fins els 14 milions, i que l’any 2004 es pot haver tancat amb uns 15 milions més de mòbils al carrer, si es confirma la tendència indicada pels 9,9 milions de mòbils venuts entre gener i setembre.

En total, durant els últims cinc anys s’han venut a l’Estat espanyol uns 67 milions de telèfons mòbils. Atès que el número de línies de telefonia mòbil actives ronda ara mateix els 37 milions, una simple resta permet aventurar que més de 35 milions d’aparells han estat substituïts en només cinc anys, dels quals les campanyes de reciclatge només n’han recuperat un petit percentatge.

A l’espera de l’aplicació de directives de la Unió Europea que els pròxims mesos poden obligar a fabricants i usuaris a implicar-se més en els costos de reciclatge dels aparells electrònics, de moment el problema específic dels mòbils només ha estat abordat de forma voluntarista per entitats i empreses que intenten encarar el doble repte de frenar l’impacte mediambiental dels residus i, alhora, aprofitar el fet que el 90% de materials d’un mòbil són reaprofitables a un cost molt baix que no arriba a 1 euro per terminal.

Aquest és l’objectiu, per exemple, de la campanya “Tragamóvil”, impulsada per l’Asociación Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica y Comunicaciones (ASIMELEC), amb el suport de la Fundación Grupo Eroski, de totes les operadores de telefonia mòbil –Telefónica Móviles, Vodafone i Amena-, i del 80% de fabricants del sector. Amb l’ajut financer del programa Life de la Comissió Europea, en els últims 24 mesos la iniciativa ha aconseguit tractar uns 175.000 quilos de residus procedents de gairebé dos milions de mòbils en desús, dipositats en punts de recollida escampats per botigues i grans superfícies de tot l’Estat.

Amb l’objectiu específic afegit de generar recursos d’educació per als països subdesenvolupats, la Creu Roja i la Fundación Entreculturas també ha engegat la campanya “Dona tu móvil”, que en poc més de tres mesos ha recollit i tractat gairebé 1.600 terminals procedents de punts de recollida instal·lats en 300 establiments coordinats per la Fundació Solidaritat Carrefour.

ADRECES
Campanya “Tragamóvil”: http://www.tragamovil.com/
ASIMELEC: http://www.asimelec.es/
Fundación Grupo Eroski: http://www.fundaciongrupoeroski.es/
Programa Life Comissió Europea: http://europa.eu.int/scadplus/leg/es/lvb/l28021.htm
Campanya “Dona tu móvil”: http://www.donatumovil.org/
Creu Roja: http://www.cruzroja.es/
Fundación Entreculturas: http://www.entreculturas.org/
Fundación Solidaridad Carrefour: www.carrefour.es/fundacion

Munts d’e-residus a Europa i als EUA
Les dades són fragmentàries, però colpidores. Segons les últimes dades de la Unió Europea, cada ciutadà comunitari genera uns vuit quilos de residus electrònics cada any, i a l’altra banda de l’Atlàntic els nord-americans substitueixen cada dia uns 133.000 ordinadors, dels quals només es reciclen els components d’un 10%.

Mentre Brussel·les enllesteix noves directives per intentar reaprofitar el 60% de la brossa electrònica i prohibir l’ús dels elements més contaminants en la fabricació d’aparells a partir del 2006, en els EUA s’ha creat fa pocs dies una gran coalició empresarial per ajudar als consumidors a reciclar els e-residus.
Liderada per l’empresa de subhastes online eBay, la iniciativa aplega grans empreses com Intel, Apple, IBM, Hewlett-Packard i UPS, així com la Silicon Valley Toxics Coalition i l’Agencia de Protecció del Medi Ambient dels EUA. Sota el nom de “Rethink Iniciative”, les seves activitats no només afectaran la qualitat de vida dels nord-americans, sinó que tindran un impacte decisiu en zones d’Àsia com India, Xina i Pakistan, on fins ara la indústria dels EUA ha traslladat els seus e-residus més contaminants.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

mi nombre es Martin Groot y tengo una empresa ONG en Nigeria y otra en Papua Nueva Guinea.
me dedico a recoger ordenadores antiguos en espana con pentium 2 y 3 que ya no sirven pero que funcionan y los envio a nigeria y papua donde los instalamos y conectamos a internet.
me gustaria contactar con empresas y particulares en espana (zona gerona y barcelona) para coordinar un servicio de recogida, seleccion de PCs para donar al tercer mundo.
estoy disponible en Skype con el nombre siguiente: martin39323

3:00 p. m.  

Publica un comentari

<< Home