MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/01/06

L’usuari inicia el 2005 plantant cara als virus d’internet

Publicat al setmanari ACTUAL el 6-1-2005

Les campanyes de prevenció i seguretat comencen a contrarestar la proliferació de codis maliciosos a la xarxa

Enric Bruguera

Durant l’any 2005 continuarà augmentant la producció de virus informàtics i codis maliciosos que circulen per internet, però, alhora, la xarxa pot ser més segura si els usuaris mantenen les tendències creixents de prevenció que han anat consolidant al llarg dels últims dotze mesos. Així es desprèn del conjunt d’estudis de diversos organismes i empreses de seguretat, segons els quals l’increment de virus detectats el 2004 ha anat acompanyat d’una reducció d’alertes d’alt risc de gairebé un 40%.

Tot i que aquests últims dies encara s’estan produint infeccions importants per part de virus com l’Atak.H i el Zafi.D, camuflats en aparents felicitacions electròniques nadalenques, el Centro de Alerta Temprana Antivirus (CATA) ha encetat l’any amb un balanç optimista perquè les mesures de seguretat adoptades pels usuaris han permès reduir les alertes de màxim risc.

A l’Estat espanyol s’han detectat 1.160 nous codis maliciosos i s’ha constatat que un de cada sis missatges de correu electrònic era portador de virus. Però, en canvi, han caigut en un 40% les alertes greus de l’organisme del Ministeri d’Indústria, a pesar que durant l’últim any el CATA ha doblat el número de correus analitzats fins arribar a gairebé 4 milions de missatges diaris.

En aquesta millora qualitativa de la seguretat a la xarxa estan tenint una incidència, lenta però constant, les campanyes de prevenció. La pàgina web del mateix CATA ha rebut gairebé 6 milions de visites durant l’últim any i ha facilitat unes 300.000 descàrregues gratuïtes d’eines i programes antivirus.

L’Associació d’Internautes (AI), per la seva banda, manté fins a finals de gener la seva VI Campanya de Seguretat a la Xarxa amb instruccions, recomanacions i eines informàtiques orientades a combatre els efectes dels virus i protegir els ordinadors dels usuaris. La campanya, a més, compta amb un servei de línia oberta de correu electrònic atès per experts en seguretat, a través del qual es poden plantejar problemes i casos concrets.

Atesa la dificultat d’exercir un control efectiu sobre la creació i circulació de virus per internet, els màxims experts internacionals en seguretat informàtica aposten per l’acció de l’usuari individual com a un dels elements més efectius a l’hora de prevenir i frenar infeccions massives, sobretot davant de les previsions per al 2005 que anticipen amenaces més sofisticades i potents.

Segons l’últim estudi de l’empresa de seguretat McAfee, presentat a Toronto fa pocs dies, la combinació de virus i spam –correu electrònic no desitjat- pot escampar els pròxims mesos nous codis maliciosos destinats a introduir-se d’amagat en els nostres ordinadors i facilitar el seu control remot a qualsevol desaprensiu. La companyia Sophos, per la seva banda, també ha alertat que els 10.000 nous virus detectats a tot el món durant el 2004 poden quedar-se en una pura anècdota davant de la proliferació de nous sistemes d’estafa bancària –phising- i segrest remot d’ordinadors.

Decàleg de seguretat

Per ajudar als usuaris a mantenir uns nivells mínims de prevenció informàtica, el CATA ha posat al dia el seu decàleg de seguretat:

· Utilitzar sempre un antivirus actualitzat en l’ordinador.
· Actualitzar regularment el sistema operatiu i el programari per incorporar les últimes eines contra noves amenaces.
· Fer servir programari legal.
· Instal·lar un tallafocs o firewall per impedir intrusions a través de la connexió a internet.
· Usar programes que impedeixen l’obertura de finestres no desitjades en el navegador.
· Vigilar la recepció del correu electrònic.
· Verificar l’origen dels missatges de correu electrònic i desconfiar d’emissors desconeguts.
· Ser prudent abans de respondre missatges que li sol·licitin contrasenyes i nom d’usuari.
· Malfiar-se dels missatges repetits.
· Informar-se permanentment sobre les amenaces i les eines per poder prevenir-les de forma eficaç.

ADRECES
CATA: alerta-antivirus.red.es
AI: http://www.internautas.org/
VI Campanya Seguretat a la Xarxa: http://www.seguridadenlared.org/
McAfee: http://www.mcafee.com/
Sophos: http://www.sophos.com/


Campanya per frenar l’augment del robatori de mòbils
La telefonia mòbil encara no ha estat afectada de ple pels atacs de virus informàtics, però és víctima d’una plaga creixent molt més convencional: el simple robatori de terminals. Coincidint amb les festes de Nadal i Reis, i amb l’increment de vendes d’aparells cada cop més sofisticats, el ministeri d’Indústria ha rellançat la seva campanya per al bloqueig de terminals a fi de facilitar la inutilització dels aparells en cas de robatori i dissuadir així als pispes dels seus propòsits de revenda dels telèfons robats.

El sistema de bloqueig de mòbils va permetre al llarg del 2004 deixar inutilitzats un total de 143.000 mòbils que havien estat robats als seus propietaris. Per poder alertar de la sostracció del terminal i obtenir immediatament la seva inutilització provisional l’usuari ha de facilitar a la seva companyia telefònica el Número d’Identificació Únic (IMEI) del seu aparell. Aquest número sol figurar en la caixa de l’embalatge del terminal i en el mateix aparell, normalment en el compartiment de la bateria. També es pot obtenir marcant en l’aparell *#06#. És, per tant, imprescindible tenir-lo guardat en lloc segur per poder fer-lo servir de forma immediata si arriba el cas.