MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/02/10

El portàtil disputa el regnat a l’equip de sobretaula

Publicat al setmanari ACTUAL el 10-2-2005

L’ordinador mòbil sedueix a l’usuari domèstic amb processadors més potents i noves prestacions inalámbriques

Enric Bruguera

L’ordinador portàtil està deixant de ser una eina professional gairebé exclusiva de l’executiu, el representant o el venedor, i està entrant amb força a les llars privades, en competència directa amb el convencional ordinador de sobretaula. Durant l’any 2004, el parc espanyol d’ordinadors portàtils va arribar als 3,8 milions d’unitats, i va registrar augments de vendes d’un 43% respecte de l’any anterior, desbordant així l’increment de vendes dels equips de sobretaula, els quals només van aconseguir superar per ben poc un 21%.

Les dades aportades per l’Observatori Toshiba, marca líder en la venda de portàtils, apunten indicis qualitatius d’un canvi d’hàbits per part de l’usuari de l’ordinador personal. Així, del milió dos-cents mil ordinadors portàtils venuts durant l’any passat, ja ha estat un 42% el que ha tingut com a destinació la llar privada, davant d’un 41% que han estat adquirits per pimes i només un 9% per grans corporacions. Les administracions públiques, amb un 2%, i el sector educatiu, amb un 6%, són encara els grans jaciments de mercat que les empreses del sector esperen poder explotar durant els pròxims anys.

En el desplaçament del consum domèstic d’ordinadors cap el portàtil estan influint diversos factors. Un d’ells és el preu. Consultores com Ipsos-Eco Consulting i IDC coincideixen que, a pesar de les baixades de preu dels equips de sobretaula fins a xifres de 800-1000 €, aproximadament la meitat de portàtils venuts els últims dotze mesos no han superat els 1.300 €.

Al costat de l’equilibri de preus, empreses de components com Intel, fabricant del xip central que incorporen la meitat de portàtils, veuen en les noves prestacions dels equips mòbils el principal element de competència amb els ordinadors de sobretaula. Així, si fins fa poc era imprescindible comptar amb un ordinador gran a l’hora de processar música, imatge i jocs amb alta qualitat de resolució i gran rapidesa de processament, Intel ja anunciat el llançament d’una nova versió del seu processador Cetrino, el Alviso o GM915 per a la plataforma Sonoma, el qual permetrà una millora substancial de qualitat gràfica i de so en els portàtils, alhora que facilitarà integrar-hi altaveus i sintonitzadors de televisió.

A partir d’aquestes millores, les previsions d’Intel per al 2005 apunten que el parc de portàtils pot arribar als cinc milions d’unitats, i que en un any poden sortir al mercat 150 nous models de portàtils equipats per treballar amb so, vídeo i televisió d’alta qualitat. Una previsió que pot quedar fàcilment desbordada, si tenim en compte que l’actual penetració de l’ordinador domèstic en el mercat espanyol és només d’un 42%. Si tal com eren els portàtils fa sis mesos, ja van atraure les preferències de gairebé la meitat dels compradors dels 3 milions d’ordinadors venuts, ningú sap què pot passar amb portàtils que poden fer més coses, i millor, que els equips fixos.

Perquè la mobilitat i la possibilitat de prescindir de cables és l’altre gran factor d’atracció dels ordinadors portàtils. La proliferació de punts de connexió inalàmbrica d’alta velocitat a Internet, coneguda com connexió Wi-Fi –Wireless Fidelity- no només abasta hotels, aeroports i nombroses zones urbanes. També ha entrat amb força –via Wi-Fi o mitjançant targetes de connexió inalàmbrica- en xarxes domèstiques, permetent així connectar el portàtil a Internet des de qualsevol estança de la llar.

Amb un únic possible inconvenient, això sí: segons un estudi de la Universitat de Nova York, publicat per la revista Human Reproduction, utilitzar gaire sovint l’ordinador portàtil recolzat directament sobre les cames provoca augments de temperatura en la zona engonal, cosa que pot amenaçar seriosament la fertilitat de l’usuari.

ADRECES
Observatori Toshiba: http://www.toshiba.es/
Ipsos-Eco Consulting: http://www.ecoipsos.es/
IDC: http://www.idc.com/
Intel: www.intel.com/cd/corporate/europe/emea/spa/182884.htm
Human Reproduction: humrep.oupjournals.org

El mòbil guanya la batalla a la PDA
La guerra entre dispositius electrònics portàtils de petit format sembla inclinar-se en contra de les agendes electròniques, els PDA (Personal Digital Assistent) i els Pocket PC (ordinadors de butxaca), que durant els últims dotze mesos han vist com el seu mercat mundial es reduïa d’un 13%, mentre que els telèfons mòbils amb aplicacions informàtiques gairebé han doblat les seves vendes.

Tot i l’avantatge agafat per fabricants d’ordinadors de butxaca com PalmOne, HP i Dell a l’hora de dotar els seus productes amb gran capacitat de processament i moltes facilitats per connectar de forma inalàmbrica els seus dispositius a xarxes d’Internet d’alta velocitat, tot apunta que l’usuari no està disposat a carregar amb dos aparells, per petits que siguin, si amb un únic telèfon, a més de parlar, també pot connectar-se a la xarxa, rebre i enviar correu electrònic, organitzar la seva agenda i emmagatzemar fitxers de text, imatge i so.

Només en l’últim trimestre del 2004, la venda de telèfons mòbils amb capacitat de connexió a Internet va augmentar un 100%, amb increments rècord per a fabricants com Nokia (122%) i RIM (249%).