MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/03/03

Governs de tot el planeta s’alien per aturar l'spam

Publicat al setmanari ACTUAL el 3-3-2005

Els missatges brossa no desitjats superen el 60% del tràfic total i amenacen la pervivència del correu electrònic

Enric Bruguera

Potser és difícil de quantificar exactament en l’experiència diària, però l’estadística assegura que ara mateix quan qualsevol usuari d’internet entra a les seves bústies de correu electrònic s’està trobant que més de 6 missatges de cada 10 li ofereixen publicitat de productes i serveis que mai no ha sol·licitat. El cost del temps dedicat a verificar i a esborrar missatges, el risc de virus i programes espia, i el ritme frenètic de difusió de la plaga de l’spam ja han començat a mobilitzar a governs de tot el planeta per coordinar una batalla transnacional contra la brossa electrònica.

Nacions Unides va ser la primera en llençar iniciatives de coordinació durant la última Cimera Mundial sobre Societat de la Informació, a través d’un grup de treball específic sobre el Govern d’Internet. Però les últimes dades sobre el creixement del correu brossa ha accelerat l’acció concreta dels governs. I, així, la Unió Europea, després d’assolir un pla d’acció coordinada entre la majoria dels seus Estats membres, va signar la setmana passada una declaració conjunta amb els països asiàtics membres del Grup Àsia-Europa (ASEM).

Aquesta aliança transcontinental contra l’spam és important perquè en ella hi participen Xina i Corea del Sud, dos països des d’on s’emet el 20% dels missatges brossa que circulen per tot el planeta. A l’altra banda de l’Atlàntic, els Estats Units també semblen disposats a lluitar contra el trist paper de liderar el rànquing mundial d’emissió d’spam, amb un 61,1% del correu brossa que s’emet a tot el món. De moment, la Federal Trade Comission (FTC) ja ha emprès accions legals contra diverses empreses, als responsables de les quals podria acabar aplicant les sancions econòmiques i de presó que estableix la llei coneguda com “Can Spam”.

Els EUA, a més, també han iniciat accions de coordinació amb diversos països europeus, entre ells l’Estat espanyol. Fa poques setmanes la Agència de Protecció de Dades (APD) i la FTC van signar un acord de cooperació administrativa per lluitar contra l’spam, similar als que ja havia signat amb el Regne Unit, Canadà o Mèxic, de forma que un delicte detectat a qualsevol d’aquests països pugui ser perseguit als EUA, i viceversa.

Perquè és que les últimes dades del correu brossa són esfereïdores a nivell global. L’últim estudi de l’empresa de seguretat Symantec assegura que només en el mes de gener l’spam que vam rebre els usuaris de tot el planeta va créixer un 19%, fent superar així el 60% del global de missatges de correu electrònic. Unes dades que presenten detalls concrets encara mes espectaculars: l’empresa FrontBridge Technologies va detectar com a spam el 90% dels correus electrònics que van circular als EUA durant el desembre passat, i Mail Frontier va xifrar en 750 milions els missatges brossa que els nord-americans van rebre durant les últimes festes de Nadal.

Les conseqüències econòmiques de la plaga són enormes. Les empreses han de destinar grans quantitats de diners a hores de treball perdudes en netejar el correu, programes de protecció informàtica, i prevenció de fraus i atacs de virus. Un cost que els usuaris particulars també han d’assumir en la seva escala domèstica, i que, segons diverses consultores nord-americanes, està provocant un fenomen insòlit: a pesar del baix cost, de la immediatesa i de la flexibilitat, el correu electrònic està deixant de ser utilitzat per usuaris farts de perdre el temps i els diners per culpa dels missatges brossa. Una renúncia a un canal de comunicació ràpid i barat, de la qual encara és impossible calcular-ne el cost econòmic i social.

ADRECES
Nacions Unides: http://www.un.org/
Unió Europea: europa.eu.int/comm/index_en.htm
Agència de Protecció de Dades: http://www.agpd.es/
Federal Trade Comission: http://www.ftc.gov/
Symantec: http://www.symantec.com/
FrontBridge Technologies: http://www.frontbridge.com/
Mail Frontier: www.mailfrontier.com

Compte amb els ordinadors “zombies”!
Tres de cada deu missatges escombraries dels que rebem a la nostra bústia són enviats des d’un ordinador “zombie”. Així ho assegura l’empresa de seguretat Sophos (http://www.sophos.com/), que ha detectat un ús creixent d’ordinadors particulars, i perfectament normals, que són aprofitats de forma remota pels spamers per amplificar els seus enviaments massius.

L’utilització d’ordinadors domèstics per part dels emissors d’spam està sent facilitada pel creixement de les connexions de banda ampla, que deixen les màquines permanentment en xarxa. Si l’usuari no introdueix barreres de seguretat –tallafocs o firewalls-, qualsevol intrús pot manipular remotament el seu ordinador per utilitzar-lo com a repetidor d’spam. Empreses com Yahoo! o Microsoft ja han proposat que els proveïdors d’accés tallin el servei als abonats dels qui detectin un ús fraudulent de la seva connexió.

L’Associació d’Usuaris d’Internet (ww.aui.es) també ha elaborat un llistat de mesures per conscienciar als internautes a l’hora de combatre l’spam i protegir la seva connexió i el seu ordinador dels intents d’utilització remota per part dels spamers.