MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/04/29

La tramitació del domini .cat guanya avantatge al .ct

Publicat al setmanari ACTUAL el 28-04-2005

L’indicador de l’àmbit cultural català a internet podria començar a ser plenament operatiu durant l’últim trimestre d’aquest any

Enric Bruguera

La presència catalana a internet pot tenir domini propi a la xarxa a tombar de l’estiu vinent, quan s’hauran concretat els detalls comercials i tècnics per al funcionament normalitzat de l’indicador .cat. La creació d’aquest domini, patrocinat per l’Associació puntCAT, no representa el reconeixement de la reivindicació d’un domini territorial propi per a Catalunya, ni per part de l’Estat espanyol ni des d’instàncies internacionals, però el fet d’aglutinar iniciatives i continguts d’àmbits culturals i lingüístics catalans pot fer pressió en favor del domini territorial .ct, reclamat unànimement per totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya l’any 1996.

L’aprovació del domini .cat va iniciar la seva recta final fa unes poques setmanes en el Consell General de l’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), durant la conferència que va celebrar a la ciutat argentina de Mar del Plata. Tal com ja va avançar l’ACTUAL en l’edició del 23 de desembre passat, els últims requeriments tècnics demanats pel màxim òrgan mundial de regulació de dominis als promotors de l’associació puntCAT feien preveure una imminent llum verda. Aquesta es va produir en primera instància durant la reunió que el consell directiu de l’ICANN va mantenir a finals de febrer sota la presidència de Vinton Cerf, considerat un dels pares d’internet i que ja havia expressat la seva simpatia per diverses iniciatives catalanes a la xarxa durant les seves últimes visites a Catalunya i les Illes.

La plena operativitat del domini .cat resta ara pendent de tramitacions legals i tècniques que fixin el seu funcionament quotidià. Tècnicament, el .cat és un gTLD, domini de primer nivell genèric patrocinat, cosa que obliga a l’agent que ha impulsat el seu reconeixement a definir les fórmules de gestió a partir de la seva aprovació. L’Associació puntCAT, que fins ara ja ha obtingut el suport de més de 64.000 particulars i 2.500 entitats i empreses, té previst també promoure una fundació per a la gestió normalitzada del nou domini.

Un dels esculls que ha superat el .cat fins ara ha estat el de les eventuals reticències que podien mostrar instàncies institucionals i polítiques vinculades a l’àmbit lingüístic de la comunitat que l’impulsava. Els governs d’Andorra i de Catalunya mai li han negat el suport, i els executius del País Valencià i les Illes tampoc han mostrat un rebuig frontal. El govern central espanyol, per la seva banda, va mostrar-li el seu suport a finals de l’any passat per boca del ministre d’Indústria, José Montilla, que tampoc no va tancar la porta a un domini territorial .ct per a Catalunya.

Però la reivindicació del domini .ct, ara per ara, presenta una situació radicalment diferent. En aquest cas, es tracta d’un ccTLD, domini de màxim nivell de país, normalment reservat a estats reconeguts internacionalment i a entitats a les quals els estats de qui depenen els concedeixen l’homologació ISO 3166 per equiparar-les al màxim rang en matèria de telecomunicacions.

A Catalunya qui promou el domini .ct és l’ l’Associació en Defensa del Domini .ct (ADD.ct), que s’empara en el suport que el 1996 va rebre la reivindicació per part de totes les forces polítiques del Parlament. Aquesta homologació ISO 3166, a més del domini territorial propi, facilitaria la normalització de l’identificador català a matrícules de cotxes, segells o cartografia. Comptant que l’homologació depèn exclussivament del govern de Madrid, l’ADD.ct vol que aquesta reivindicació s’inclogui en el nou Estatut.

ADRECES
Associació PuntCAT: www.puntcat.org
ICANN: www.icann.org
Associació ADD.ct: www.add-ct.info
Asociación de Internautas: www.internautas.org

Reticències polítiques i pràctiques

Els dominis .cat i .ct no són excloents ni entorpeixen els seus respectius processos de tramitació. Des de l’associació puntCAT s’assegura de forma explícita que els seus promotors no renuncien a un domini territorial propi per a Catalunya, en peu d’igualtat amb els d’altres països amb estat propi, o d’entitats territorials que han rebut l’homologació ISO 3166, com Gibraltar, Ceuta, Melilla o Palestina, aquesta gràcies al reconeixement internacional.

El cas, però, és que des del govern espanyol fins ara s’ha actuat de forma diferent segons els casos, deixant fer a la iniciativa cívica privada del .cat, i congelant la iniciativa més política del .ct.

En la societat civil espanyola, el reconeixement de dominis catalans s’ha acollit de forma desigual. L’Asociación de Internautas, per exemple, assegura que un domini .cat no és possible si no va seguit de l’espanyol .es. Mentre que des d’altres instàncies s’alerta de l’inconvenient pràctic que tindran les empreses i entitats catalanes quan hagin d’afegir el registre del domini .cat als habituals .com, .net i .org, per evitar que els seus noms corporatius siguin aprofitats per desaprensius amb vés a saber quines obscures motivacions.