MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/04/08

Les bitàcoles fan forats als intents de censura política

Publicat al setmanari ACTUAL el 7-04-2005

La campanya “Adopta un blog” pretén salvar l’opinió online dels usuaris xinesos del ferri control de les autoritats sobre Internet

Enric Bruguera

Els diaris personals interactius han desfermat els últims mesos una de les grans revolucions a la xarxa en permetre a qualsevol usuari donar abast planetari a les seves opinions i informacions amb una extremada facilitat i immediatesa de publicació. Els règims més autoritaris han reaccionat intentant controlar i tallar l’accés dels seus ciutadans a internet, i ha estat el govern de la República Popular Xina un dels que més ha destacat en la seva acció de censura sobre el que difonen els seus ciutadans. Una acció que, curiosament, està potenciant de forma indirecta un fenomen solidari d’allotjament de diaris personals en servidors fora del seu abast.

La campanya “Adopta un blog”, és una iniciativa pionera promoguda per un ciutadà nord-americà, John Pasden, que resideix a Shangai des de fa cinc anys i que viu de molt a prop la censura que les autoritats xineses apliquen sobre l’ús de la xarxa. Amb 87 milions d’usuaris, la Xina ja és el segon país del món en número d’internautes després d’Estats Units, però l’augment de l’ús de les noves tecnologies no ha anat acompanyat d’una obertura de les rígides regulacions dels continguts que circulen per internet.

Aquestes últimes setmanes les autoritats han restringit l’accés als fòrums de la universitat pequinesa de Tsinghua i han bloquejat els webs de BlogBus, un servidor de més de 15.000 bitàcoles personals xineses. Segons les reiterades denúncies de Reporters sense Fronteres (RSF), el govern xinès manté empresonats més de 60 “ciber-disidents” per haver difós opinions contràries al règim a través de la xarxa, i durant el 2004 va arribar a tancar 47.000 cibercafés.

Davant d’aquesta situació, la campanya “Adopta un blog” pretén establir un mecanisme que permeti fer còpies de bitàcoles procedents de països amb censura, i mantenir-los online des de servidor situats fora de l’abast de les autoritats repressores. Una proposta que ja ha rebut de tot arreu nombroses ofertes d’espai d’allotjament, però que encara té pendent el suport econòmic suficient que en garanteixi el funcionament.

De feina no n’hi faltarà. Ara mateix a Iran el govern està restringint la difusió dels diaris personals, alarmat per l’explosió d’un fenomen que PersianBlog, un dels servidors de bitàcoles, ha fet créixer més enllà dels 60.000 blogs en un país dominat per l’integrisme musulmà. I des d’Iraq, on amenaça i censura es confonen, usuaris anònims i periodistes reconeguts publiquen bitàcoles com Back-to-Iraq o Baghdad Burning, seguint el precedent que durant la guerra va sentar Salman Pax, un ciutadà iraquià que avui és columnista del diari britànic The Guardian.

La facilitat de publicació online de les bitàcoles ha coincidit aquest últim any i mig amb situacions mundials informatives que han disparat el fenomen fins i tot més enllà dels 6 milions de diaris personals que indexa Technorati. La guerra d’Iraq va ser el primer detonant, quan bitàcoles personals van publicar les fotos de taüts de soldats nord-americans que els mitjans convencionals van ometre. La campanya presidencial nord-americana va impulsar el fenomen i l’atemptat de Madrid l’11-M o el tsunami del sud-est asiàtic, amb iniciatives com el South-Est Asia Earthquake and Tsunami, van acabar de consagrar-lo com a canal d’informació capaç de competir, o almenys influir, en els grans mitjans de comunicació convencionals.

ADRECES
“Adopta un blog”: www.sinosplice.com/adoptablog
Universitat de Tsinghua: www.tsinghua.edu.cn/eng
BlogBus: http://www.blogbus.com/
Reporters sense Fronteres: http://www.rsf.org/
PersianBlog: http://www.persianblog.com/
Back-to-Iraq: http://www.back-to-iraq.com/
Baghdad Burning: riverbendblog.blogspot.com
Salman Pax: dear_raed.blogspot.com
Technorati: http://www.technorati.com/
South-Est Asia Earthquake and Tsunami: tsunamihelp.blogspot.com

Més fàcil de fer que de dir

Weblog o blog –en anglès-, bitácora- en castellà-, bitàcola –en català-... A la xarxa proliferen diversos noms per referir-se al mateix: unes publicacions personals de disseny extremadament senzill, un ús molt fàcil i una total immediatesa de publicació a internet en format web. Les seves característiques tècniques les fan ideals per recollir textos i imatges en forma de diari o dietari personal.

Amb gairebé 8.000 bitàcoles, segons el seguiment de NITLE Blog Censos (http://www.blogcensus.net/), el català ocupa el dotzè lloc a internet en nombre de diaris personals. Els directoris de referència són Bitàcoles.net (http://www.bitacoles.net/) i Catapings.com (http://www.catapings.com/). I els principals recursos de publicació i allotjament cal buscar-los a MésVilaWeb (blocs.mesvilaweb.com), La Comunitat.net (http://www.lacomunitat.net/), BarcelonaBlogs (barcelonablogs.com) o Cibernautes.com (http://www.cibernautes.com/). En castellà, Bitácoras.com (http://www.bitacoras.com/) té indexats més de 40.000 bloggers.