MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/05/12

L’èxit de Firefox altera els plans de futur de Microsoft

Publicat al setmanari ACTUAL el 12-05-2005

Una imprevista versió de l’Explorer intentarà frenar el navegador de codi obert, que ja li ha pres un 10% de mercat en només sis mesos

Enric Bruguera

Canvi de plans. Després de dos anys de pedaços, Microsoft ha decidit enllestir abans de l’estiu una nova versió del seu navegador web, l’Internet Explorer, per intentar aguantar el cop de Firefox, el programa gratuït i de codi obert que des del novembre passat li ha pres un 10% d’usuaris. Amb només sis mesos de vida, el Firefox ha superat els 50 milions de descàrregues a tot el món, ha erosionat l’hegemonia del 95% del mercat que tenia l’Explorer l’octubre del 2004, i apunta una frenètica tendència de distribució massiva que amenaça els plans de la companyia de Bill Gates a mitjà termini.

La incidència de l’aparició de Firefox havia estat subestimada pels responsables de Microsoft fins fa unes poques setmanes. Emparada per la seva posició hegemònica en el mercat dels navegadors d’internet, la política del gegant informàtic era d’enfrontar les vulnerabilitats de seguretat del seu navegador amb pedaços per resoldre les deficiències que anaven evidenciant els errors de funcionament i els atacs procedents dels punts més diversos de la xarxa. Atesa l’estratègia de vincular sistema operatiu i navegador web, amb la qual Microsoft ha enfrontat les acusacions de monopoli a banda i banda de l’Atlàntic, la millora definitiva de l’Explorer s’havia fixat per al llançament mundial del nou sistema operatiu Longhorn, previst per a mitjans del 2006.

El primer toc d’alarma va ser atès per Microsoft només parcialment. La primera versió del Firefox, la 1.0, va provocar vuit milions de descàrregues en menys d’un mes gràcies a millores com el sistema anti-popup –per evitar les finestres publicitàries que s’obren sense control-, una opció de pestanyes per visitar diversos webs des d’una finestra del navegador, i millors prestacions de seguretat. Ofensiva a la qual Microsoft va respondre incorporant al seu vetust Explorer algunes opcions similars, mentre comprava tecnologies antivirus i antiespies per incorporar-les a la futura versió definitiva del navegador.

A la fi la cursa contra el temps se li ha girat en contra i per això ha decidit posar al mercat un nou Explorer 7.0 en unes poques setmanes. Perquè a més d’evidenciar una capacitat exponencial de difusió, el Firefox també ha sabut actualitzar-se ràpidament fins l’actual versió 1.0.3 i resoldre les seves vulnerabilitats gràcies a la mobilització permanent d’una comunitat internacional de programadors informàtics implicats en els moviments de codi obert. A la seva ombra, a més, navegadors d’ús minoritari, com l’Opera o el Safari d’Apple, han introduït millores que els han consolidat com alternativa a l’Explorer. Una alternativa que, entre tots ells, ja representa un 15% del mercat, amb una marcada tendència de creixement i amb la recomanació explícita d’entitats i institucions internacionals, com el Computer Emergency Response Team (CERT), que veuen en la diversificació de productes i opcions la millor garantia de seguretat contra atacs massius i contra temptacions comercials monopolistes.

El programa Firefox està impulsat per la Fundació Mozilla, un projecte de programari lliure i col·laboratiu que desenvolupa des de fa anys una xarxa d’enginyers i programadors voluntaris de tot el món. El seu codi, sense propietari i obert a qualsevol que vulgui afegir-hi millores, ha facilitat la creació de versions aptes per als diversos sistemes operatius: Windows, GNU/Linux i Macintosh. La pluralitat i diversificació d’aportacions lliures ha propiciat, a més, la seva presentació plurilingüística. La versió catalana ha estat promoguda i adaptada per Softcatalà.

ADRECES
Internet Explorer: www.microsoft.com/windows/ie
Firefox 1.0.3 en català: www.softcatala.org/prog167.htm
Opera Web Browser: http://www.opera.com/
Safari Apple: www.apple.com/macosx/features/safari
CERT: http://www.cert.org/
Fundació Mozilla: http://www.mozilla.org/
Softcatalà: www.softcatala.org

Improvisació a llarg termini
Des de fa més de quatre anys Microsoft ha basat la seva planificació estratègica de futur en un projecte de sonoritat èpica: Longhorn. Si Windows li va permetre entrar al 90% d’ordinadors del planeta l’últim lustre del segle XX, Longhorn ha de ser la clau per afegir a l’hegemonia del sistema operatiu la navegació per internet, la comunicació entre usuaris, la localització d’informació a la xarxa, la cerca de documents dins de l’ordinador i la protecció antivirus.

La realitat, però, és que fa sis mesos Google i Yahoo! ja van obligar a Microsoft a avançar precipitadament la nova versió del seu cercador MSN Search. Precipitació que també va acompanyar la presentació prematura del que havia de ser la seva eina de localització a l’interior dels discos durs. La nova versió del navegador Explorer 7.0 arriba entre pedaços i actualitzacions de seguretat, i en un context de progressiva implantació del programari lliure a tota Europa. La gran incògnita de Longhorn, hores d’ara, és si podrà mantenir la data de presentació, prevista per mitjans del 2006.