MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/05/26

Madrid respon a la revindicació del .ct potenciant el .es

Publicat al setmenari ACTUAL el 26-05-2005

El govern central abarateix el cost del domini espanyol a internet per intentar remuntar la seva baixa implantació entre empreses i usuaris

Enric Bruguera

El govern central ha decidit rebaixar entre un 70 i un 92% les taxes de tramitació del domini espanyol a internet .es per tal d’intentar promoure l’ús d’aquest identificador estatal entre empreses, entitats i particulars. La mesura, reclamada amb insistència per diverses associacions d’usuaris durant els últims dos anys, arriba en el moment que les peticions de dominis .es havien caigut per sota de nivells testimonials, i es produeix només sis dies després que la Generalitat va anunciar que demanaria al govern de Madrid que desbloquegi la tramitació d’un domini .ct propi per a Catalunya, tal com reivindica el Parlament català per unanimitat des de 1996.

L’ordre ministerial, signada pel titular del departament espanyol d’Indústria José Montilla, s’avança a la imminent aprovació del Plan Nacional de Dominios i estableix que a partir del pròxim 7 de juny les taxes de tramitació del domini espanyol .es se situaran entre l’1,29€ i els 30€, cosa que implica una espectacular rebaixa d’entre el 92% i el 70% respecte al cost que tenia fins ara registrar un domini .es a través de l’organisme ESNIC, dependent de Red.es, o dels agents registradors autoritzats. L’ordre, a més, simplifica els tràmits burocràtics per a l’obtenció de dominis .es.

Preu i tramitació havien estat els dos principals esculls al·legats per l’Asociación de Internautas (AI) i l’Asociación de Usuarios de Internet (AUI) per denunciar l’estancament del domini espanyol fins a límits testimonials. Durant l’any 2004 només es van registrar 14.151 dominis territorials .es, davant els 1,3 milions de registres territorials alemanys .de i dels 1,1 milions de registres territorials britànics .uk. El 2005 les xifres del .es encara han estat més ridícules: 844 tramitacions el gener i 237 durant el febrer.

Aquest baixíssim nivell de registres del .es no prové d’un desinterès general per part dels usuaris de l’Estat espanyol cap el registre de dominis. Durant el 2004 a tot l’Estat es van registrar dominis genèrics -.com, .net i .org-, a raó d’uns 14.000 cada mes –número gairebé igual al total de .es registrats en tot l’any-, fins arribar als gairebé 650.000 que situen Espanya en la novena posició mundial quant a dominis genèrics.

Aquesta preferència en comunitats com Catalunya té molt a veure amb la identificació a la xarxa. Ja fa anys que la Generalitat, les seves instàncies, determinats mitjans públics i centenars d’empreses i entitats han anat canviant el domini estatal .es pels genèrics .com, .net o .org. Procés que, lluny d’aturar-se, continuarà els pròxims mesos amb canvis com el que prepara la Xarxa Telemàtica Educativa, que en breu té previst migrar al .net.

En aquest context, l’anunci fet la setmana passada pel conseller català d’Universitats i Societat de la Informació, Carles Solà, en el sentit que l’executiu català estudia tornar a demanar a Madrid que desbloquegi un domini .ct propi per a Catalunya, ha accelerat l’adopció de mesures per promocionar el domini espanyol.

Des de fa una dècada la iniciativa d’un domini .ct ha estat promoguda per l’Associació en Defensa del Domini .ct (ADD.ct). La demanda va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya l’any 1996, i des d’aleshores resta a l’espera que el govern espanyol doni llum verda a l’homologació ISO 3166 per a Catalunya, pas previ imprescindible per a l’equiparació internacional en matèria de telecomunicacions i el reconeixement subsegüent del domini d’internet i d’identificadors de matrícules, correus i cartografia.

ADRECES
Ministerio de Industria: www.mityc.es
ESNIC: www.nic.es
Red.es: red.es
Generalitat de Catalunya: www.gencat.net
XTEC: www.xtec.es
ADD.ct: www.add-ct.info
Associació PunCat: www.puntcat.org
ICANN: www.icann.org

Escàs domini dels dominis

.es, .ct, .cat, .eu… Pel que fa a dominis d’internet, hores d’ara només hi ha una cosa clara: el domini .cat continua la seva tramitació amb l’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) i podria ser una realitat després de l’estiu, tal i com ja va avançar l’ACTUAL el 28 d’abril. El domini .cat és un gTLD, domini de primer nivell genèric patrocinat, està impulsat per l’associació PuntCat, i aglutinarà iniciatives de la societat civil relacionades amb les realitats linguïstica i cultural catalana.

El reconeixement del domini .cat no exclou la reivindicació d’un domini territorial .ct propi per a Catalunya, però en aquesta eventual confusió es va emparar divendres passat la vice-presidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, per senyalar que això del domini català és cosa de l’ICANN, i no del govern central.

Una confusió que el ministre Montilla tampoc no ha aclarit quan sovint ha recomanat a les comunitats autònomes que utilitzin el futur domini europeu .eu. I que el conseller valencià, el popular Esteban González Pons, ha acabat d’embolicar amenaçant que el reconeixement del domini .ct equival a una declaració formal d’independència.