MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2005/09/15

El comerç s’imposa com a gran impulsor de la veu a internet

Publicat al setmanari ACTUAL el 15-09-2005

L’empresa de subhastes eBay adquireix la telefonia gratuïta de Skype per facilitar la comunicació oral entre els seus usuaris

Enric Bruguera

A la fi no han estat les operadores telefòniques, ni els grans distribuïdors d’informació a internet, ni els potents grups de comunicació. El gran salt de la comunicació escrita a la comunicació oral a través de la xarxa ve de la mà d’eBay, el major exponent del comerç electrònic a internet, i de la seva decisió de fer entrar en l’univers dels grans negocis l’aplicació amb la que l’empresa Skype ja havia arribat a donar servei de telefonia gratuïta per la xarxa a gairebé 60 milions de persones de 225 països.

La transcendència per a la transformació dels hàbits d’ús de la xarxa que pot tenir la compra de Skype per eBay té els seus primers indicadors en les xifres i magnituds de l’operació i els seus protagonistes. L’adquisició, que supera de llarg els 2.000 milions d’euros, posa en contacte dos pesos pesants de les revolucions a internet. Amb només deu anys de vida, eBay ha arribat a ser el major exponent del comerç electrònic a través de la xarxa, amb 157 milions d’usuaris, els quals, a través de subhasta o d’intercanvi directe, durant l’exercici del 2004 van tancar la venda d’uns 25 milions d’objectes i van proporcionar una facturació de 3.300 milions d’euros, gairebé 800 dels quals van ser de beneficis per a l’empresa. L’increment de beneficis del 2005 frega per ara el 53%.

En contrast amb altres iniciatives de comerç electrònic que han intentat, amb resultats opinables, traslladar a la xarxa dinàmiques del món presencial, eBay ha apostat des del principi per explotar les possibilitats específiques que internet donava a noves modalitats d’intercanvi entre usuaris. I no li ha anat gens malament: en els últims mesos ha adquirit els sites especialitzats Shopping.com –comparador de preus- i Rent.com –de lloguers-, i ha consolidat el desenvolupament de PayPal, companyia que facilita els micropagaments comercials a través d’internet.

És en aquesta perspectiva que l’adquisició de Skype apareix com el gran impuls que necessitava la circulació de veu per internet per convertir la conversa oral entre usuaris en la forma de comunicació habitual que reemplaçarà el paper hegemònic que fins ara han detentat el correu electrònic i la comunicació majoritàriament escrita. Els prop de 160 milions d’usuaris d’eBay intercanviant gratuïtament converses de veu gràcies a la tecnologia de Skype superen àmpliament els actuals 60 milions d’usuaris de la tecnologia de VeuIP, i és un bon punt de partida per escampar ràpidament el fenomen en altres empreses i altres àmbits. Un punt de partida, l’abast qualitatiu imprevisible del qual explica que eBay s’hagi decidit a pagar 2.000 milions d’euros per una companyia que l’any passat va ingressar poc menys de 6 milions d’euros.

Sobretot quan la resta de grans companyies vinculades a la xarxa ja feia temps que estaven apuntant el camí a seguir, tot i que l’havien emprès amb excessiva cautela. Google ha començat a oferir un servei similar, el Google Talk, fa tot just unes setmanes mentre Microsoft comprava l’empresa Teleo, també de telefonia per internet. Una cautela que les operadores telefòniques convencionals ja fa mesos que havien convertit en pura covardia en intentar obtenir per a la tecnologia de VeuIP restriccions legals que dificultessin la previsible competència avantatjosa que les converses gratuïtes de veu a través d’internet faran ben aviat a la telefonia fixa i mòbil, sovint sotmesa a tarifes i exigències abusives.

ADRECES
eBay: www.ebay.es
Skype: www.skype.com
Shopping.com: shopping.com
Rent.com: www.rent.com
PayPal: www.paypal.com
Google Talk: www.google.com/talk
Teleo: teleo.msn.com

Telefonia poc telefònica
L’anomenada telefonia per internet (VeuIP) és telefonia en tant que permet la circulació de la veu humana d’un punt a un altre, però no està considerada exactament un servei telefònic. La veu no circula gràcies a aparells i infraestructures telefòniques, sinó que ho fa mitjançant un programari que la tracta de forma digital, igual que la resta de continguts d’internet... aprofitant, això sí, el traçat de cables, sobretot els d’alta capacitat, desplegats per les operadores telefòniques.

I aquí és on fórmules com la de Skype provoquen enormes conflictes d’interessos. El seu creador, Niklas Zennström, assegura que el seu programa, com a simple software, no vulnera cap normativa telefònica quan permet fer trucades gratuïtes d’ordinador a ordinador i trucades ridículament barates d’ordinador a telèfon. Però les operadores europees reclamen una regulació que els garanteixi indefinidament la recompensa a les seves inversions. I China Telecom es proposa, senzillament, bloquejar l’ús de Skype. El final de la batalla té un precedent favorable a Skype: Zennström va ser el creador del programa KaZaA d’intercanvi de fitxers P2P, va alterar el model mundial de distribució discogràfica... i després es va vendre el seu programa per una substanciosa quantitat de milions. A més del boom comercial de la telefonia per internet, cal seguir amb atenció què farà Zennström quan s’avorreixi a eBay.

1 Comments:

Blogger sarasmith89421043 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

http://www.juicyfruiter.blogspot.com

10:24 p. m.  

Publica un comentari

<< Home