MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/02/23

L’accés a internet s’allibera dels fils i ocupa els carrers

La iniciativa municipal estén als espais oberts de Barcelona la connectivitat a la xarxa que ja prolifera en molts locals públics
Publicat al setmanari ACTUAL el 23-02-2006

Enric Bruguera

L’ús social d’internet experimentarà els pròxims mesos un avenç qualitatiu important en saltar definitivament de les oficines i llars particulars a ple carrer. Empreses privades, iniciatives municipals i, fins i tot, agosarades propostes de comunitats de titulars d’accessos sense fils, faran que abans de l’estiu qualsevol usuari pugui connectar a internet el seu ordinador portàtil o la seva agenda personal en localitzacions tant suggerents com la platja de la Nova Icària, la plaça Catalunya, el Parc Güell, algunes andanes del metro de Barcelona, benzineres i infinitat de locals públics, els quals, a més, estudien donar de franc la connectivitat com a valor afegit per atraure i conservar clients.

Les propostes més immediates de connexió Wi-Fi (Wireless Fidelity) en espais ciutadans les viuran els usuaris de Barcelona que freqüentin la part marítima de la ciutat. En una primera fase de prova, i amb l’impuls de la societat municipal 22@, aquests dies ja s’estan instal·lant les antenes que donaran accés sense fils a la xarxa des de les proximitats de la seu del districte tecnològic de Poblenou, els centres municipals de Can Felipa i La Farinera, i la platja de la Nova Icària. Abans de l’estiu els promotors esperen estendre els punts d’accés al Parc de la Ciutadella, la plaça Catalunya, la zona de Montjuïc, el Parc Güell, totes les platges urbanes, l’àrea del Fòrum, i nombroses parades de metro i autobús.

L’accés serà de pagament i en aquesta primera fase tindrà una tarifa bàsica aproximada d’1€ per mitja hora de connexió. El sistema requerirà només que l’usuari posi el seu dispositiu –ordinador portàtil o agenda electrònica- equipat amb connexió sense fils dins del radi d’acció dels punts d’accés degudament identificats, i que demani i pagui la connexió amb un missatge de text (SMS) a través del seu telèfon mòbil. La connexió serà de banda ampla, apta per consultar webs i enviar i rebre correu, però la seva qualitat dependrà del número d’usuaris connectats en un moment determinat a cada punt d’accés.

La iniciativa compta amb un precedent que no va acabar gaire bé. Quan fa dos anys l’Ajuntament de Barcelona va instal·lar punts gratuïts d’accés a internet en totes les seus de districtes, les empreses proveïdores d’accés a la xarxa van presentar denúncia per competència deslleial davant de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), i van aconseguir que aquests accessos públics i gratuïts quedessin restringits a la consulta de webs municipals.

I és que la competència en l’accés sense fils s’anuncia ferotge. La companyia Free-Hotspot, per exemple, en els pròxims dos mesos vol augmentar a 70 l’actual cinquantena de zones Wi-Fi gratuïtes que ara mateix té a locals d’oci de Barcelona i Madrid. A escala europea, preveu acabar el 2006 amb uns 3.000 punts d’accés públic sense fils. Telefònica també té previst incrementar ràpidament les seves prop de 2.000 zones d’accés públic i sense fils a la xarxa que té desplegades en aeroports, hotels, estacions ferroviàries i ports esportius.

Una política expansiva que comparteix Kubi Wireless, amb uns 250 punts públics d’accés sense fils a internet, la majoria d’ells en hotels. I que AWA pretén potenciar aprofitant la xarxa de benzineres de Repsol, amb la qual ha firmat un acord per multiplicar per 10 els seus actuals 400 punts de connexió durant aquest any. El seu horitzó és tenir 12.000 punts d’accés sense fils en àrees de servei de tota Espanya abans del 2009.

ADRECES
Districte 22@: www.bcn.es/22@bcn
Free-Hotspot: http://www.wififreespot.com/
Kubi Wireless: http://www.kubiwireless.com/
AWA: http://www.awacenter.com/
FON: es.fon.com

Comunitaris, visionaris i espavilats
L’accés sense fils a internet tindrà un abans i un després de FON, la companyia que pretén crear una xarxa universal d’usuaris per compartir les seves connexions al llarg i ample del planeta. Això, almenys, és el que anuncia el seu promotor, Martin Varsavsky, que ja ha aconseguit que gegants d’internet com Google i Skype aportin 18 milions d’euros al seu projecte.

La iniciativa presenta una aclaparadora lògica de xarxa: qualsevol titular d’un accés sense fils a internet cedeix part del seu ús a la resta d’usuaris registrats, els quals li cediran l’ús dels seus accessos en qualsevol punt del món. De moment la proposta ja ha seduït prop de 17.000 usuaris i l’empresa espera que la comunitat haurà assolit un milió de punts d’accés l’any 2010.

Altra cosa és el que en diran les operadores que venen l’accés a cadascun d’aquests usuaris, i que fins ara prohibeixen explícitament qualsevol intent de compartir connexions. Un petit entrebanc que per ara no desanima a Varsavsky, empresari d’origen argentí acostumat a treure profit dels reptes més complicats: fundador de Jazztel i impulsor de Ya.com en plena bombolla tecnològica de finals dels 90, va saber implicar inversors com el Banc de Sabadell o Dragados en empreses que fins ara mai han donat cap benefici. Una habilitat que va rematar fugint d’aquestes quimèriques iniciatives a temps per obtenir-ne guanys multimilionaris. La majoria d’inversors van haver d’assumir-ne les pèrdues de prop de 70 milions d’euros.