MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/03/07

El passaport i el DNI s’incorporen a l’era digital

Els nous documents oficials integraran xips farcits d’informació personal dels titulars i claus per validar la seva firma electrònica

Publicat al setmanari ACTUAL el 9 de març de 2006
Enric Bruguera
El Document Nacional d’Identitat que portem a la cartera experimentarà els pròxims mesos una transformació revolucionària en incorporar un xip amb la nostra informació personal digitalitzada i la nostra signatura electrònica. El passaport, a més, dotarà el seu xip corresponent amb tecnologia de radiofreqüència que permetrà captar a distància les dades del seu titular. La millora tecnològica permetrà un ús normalitzat d’aquests documents en la relació del ciutadà amb les administracions a través d’internet, i potenciarà la seguretat i el seu ús en el comerç electrònic. Una millora que també pot obrir la porta a la inclusió i difusió de dades personals privades.

El nou DNI electrònic iniciarà el seu procés d’implantació a tot l’Estat aquest mateix mes de març amb una experiència pilot a la província de Burgos. Des d’allà s’anirà estenent a la resta del territori espanyol fins abastar-lo en la seva totalitat abans de dos anys. El llançament de l’anomenat DNI-e manté les competències d’expedició en mans de la Dirección General de la Policía, i es presenta envoltat d’una campanya informativa a través d’internet, un número telefònic gratuït -900.364.463- i tot un conjunt de suports promocionals convencionals que, amb el lema “Identifícate con él”, pretén sensibilitzar als ciutadans i usuaris sobre els avantatges i facilitats del nou document.

Des d’un punt de vista formal, el DNI que aviat tindrem a la butxaca no presenta modificacions gaire més espectaculars que una progressiva similitud amb les targetes de crèdit, el diner de plàstic i els múltiples carnets d’identificació i accés que ja fa dècades que utilitzem en empreses, pàrkings o videoclubs. On resideixen les novetats és en el xip integrat que conté. Un minúscul conjunt de circuïts electrònics on es digitalitzaran dades, fotografia, firma manuscrita, empremta dactilar, clau personal i secreta d’accés de firma electrònica, i certificats electrònics, validats per la policia, que acreditaran que l’usuari del document és qui diu ser.

I és en aquest xip on s’allotja, també, l’origen de les polèmiques sobre les eventuals vulneracions de la privacitat i la intimitat dels ciutadans que es poden produir a l’hora de decidir i regular quines dades han de figurar en el nou document electrònic. Des del Ministeri de l’Interior s’assegura que s’han pres totes les precaucions per tal de garantir que el nou DNI electrònic dotarà de la màxima seguretat al seu titular tant en els tràmits davant de les administracions públiques, com en el seu ús per a finalitats de comerç electrònic. Una garantia que l’Agència de Protecció de Dades (APD) fa extensiva a la protecció de dades personals i drets a la confidencialitat dels ciutadans.

Altra cosa són els riscos que preveuen les associacions i entitats defensores dels drets i llibertats civils, que alerten de les temptacions d’aprofitar la capacitat i relativa opacitat d’aquests dispositius per incloure-hi informació personal confidencial, teòricament protegida. Així, la Comissió de Llibertats i Informàtica (CLI) reclama una legislació molt més estricta sobre el tipus de dades que es podran incloure en el xip del DNI per evitar que quan ens identifiquem per fer una compra online estiguem exposant alhora el nostre historial mèdic de la Seguretat Social, la declaració d’impostos a Hisenda, les escoles públiques dels nostres fills o el currículum laboral, per posar només alguns exemples de la informació que proporcionem a l’administració i que aquesta es pot veure temptada a sistematitzar en els nostres documents electrònics.

ADRECES
DNI electrònic: www.dnielectronico.es
DGP: www.policia.es
Ministeri de l’Interior: www.mir.es
Agència Protecció Dades: www.agpd.es
Comissió Llibertats i Informàtica: www.asociacioncli.org

Dades biomètriques a distància
Les previsions de la Unió Europea i del govern espanyol xifren en el pròxim 1 d’agost la data en què començarà a ser expedit el nou passaport electrònic. El document, destinat a mig termini a convergir amb el nou DNI electrònic, contindrà un xip polèmic, al qual s’està estudiant integrar dades biomètriques del seu titular, com ítems per al reconeixement electrònic de l’iris dels ulls i per a la lectura digital d’elements facials.

Els requeriments del nou passaport comunitari està profundament marcat per les mesures de seguretat implementades pel govern dels Estats Units, i preveu incorporar, a més, tecnologia RFID d’identificació per radiofreqüència, un sistema de reconeixement que permet detectar i llegir les dades del xip del passaport a una distància d’entre 20 i 50 metres.

Tot i que les autoritats europees ja han proposat diverses moratòries en la seva implementació definitiva per intentar trobar mecanismes de protecció de la privacitat dels usuaris, des dels EUA s’insisteix que els objectius públics de seguretat compensen el risc que qualsevol desaprensiu pugui robar dades personals del ciutadà a metres de distància. De fet, els nord-americans consideren resolt el problema recomanant que tothom porti el passaport ben tancat i a les butxaques més protegides.