MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/04/13

Els mapes digitals multipliquen l’oferta de vivències virtuals

De Guantánamo a Atapuerca, internet ens porta de franc a casa milers d’imatges reals i representacions en 3D de tot el planeta

Publicat al setmanari ACTUAL el 13-04-2006

Enric Bruguera

Recórrer a peu de carrer la criminalitat de Chicago, observar Barcelona a vista d’ocell, penetrar a la base nord-americana de Guantánamo o passejar per la Sagrada Família acabada són algunes de les experiències virtuals, d’intensitat variable, que internet ja fa arribar a l’ordinador domèstic. Probablement no constitueixen una alternativa equivalent a viatjar i viure el món cara a cara. Però distreuen de franc a l’usuari que no ha pogut marxar de vacances i, sobretot, donen pistes sobre la revolució que la cartografia digital en línia ja ha començat a desfermar.

En l’epicentre del boom cartogràfic de l’últim any hi ha el servei Google Earth, amb el qual l’omnipresent cercador ofereix imatges tridimensionals de tot el planeta, arribant a un nivell de detall que oscil·la entre 15 metres i 10 centímetres. Les imatges, originalment obtingudes via satèl·lit o de fotos aèries, són tractades digitalment i ofereixen a l’usuari diverses opcions de navegació.

La joguina virtual ha esclatat en centenars d’aplicacions concretes gràcies al seu caràcter de plataforma oberta. I així, sites com Mapsmania indexen desenes de desenvolupaments cartogràfics que permeten situar sobre imatges de satèl·lit des dels itineraris romàntics i eròtics de determinades parelles amb tendències exhibicionistes, fins les botigues que visiten les protagonistes de la sèrie televisiva Sexo en Nueva York, passant pels estadis de futbol europeus, o la localització sobre el terreny de les diverses espècies de formigues de tot el món.

Una de les derivacions més espectaculars de Google Earth és ChicagoCrime, una combinació de la cartografia via satèl·lit i els arxius de la Policia de Chicago. El resultat és una representació gràfica de la informació, ubicada en un mapa fotogràfic, que permet localitzar qualsevol crim en el lloc que es va produir, cercar informació segons el lloc del delicte i, fins i tot, traçar itineraris d’informació policial d’una determinada zona o recorregut.

Tota una exhibició de representació visual que, a més de ser extensiva aviat a l’entorn quotidià de qualsevol usuari, és indicativa dels usos i la rendibilització que pot tenir des del punt de vista dels serveis i el consum. Un ús que el mateix Google ja ha començat a comercialitzar en determinades zones dels Estats Units, posant farmàcies, botigues, hotels i restaurants sobre la foto del satèl·lit. I que Microsoft intenta emular, a força distància, amb els seus Virtual Earth i Live Local, serveis restringits encara als EUA i amb finalitats clarament comercials i publicitàries, en línia anàloga a la d’A9 d’Amazon i Yahoo! Maps.

És sobre aquesta explosió cartogràfica digital que comença a despuntar la construcció virtual d’indrets reals. Zone Interdite, a més de l’inventari cartogràfic de les principals zones prohibides del planeta, facilita recorreguts virtuals de la base nord-americana de Guantánamo i de campaments islamistes del nord del Sudan. Amb tècniques similars, Fundación Telefónica i Ars Virtual acaben d’afegir un complet recorregut pel jaciment arqueològic d’Atapuerca (Burgos) a la seva llista d’itineraris virtuals. Una llista en la que destaca un recorregut en tres dimensions per la Sagrada Família ja acabada. I que té un bon complement en l’espectacular vol sobre els carrers de Barcelona que proposa l’ajuntament gràcies a l’utilització de l’aplicació cartogràfica GeoShow3D.

ADRECES
Google Earth: earth.google.com
Mapsmania: googlemapsmania.blogspot.com
ChicagoCrime: www.chicagocrime.org
Microsoft Virtual Earth: local.live.com
Amazon A9: maps.a9.com
Yahoo!Maps: maps.yahoo.com
Zone Interdite: www.zone-interdite.net
Ars Virtual: www.arsvirtual.com
Vol Virtual BCN: www.bcn.es/volvirtual

Els governs posen el crit al cel
La protesta, a més de literal, és generalitzada: el govern de la Índia ha estat l’últim que ha posat el crit al cel contra el fet que les imatges que els satèl·lits prenen de les seves bases militars i instal·lacions nuclears estiguin a l’abast de qualsevol internauta, inclòs aquell que vulgui aprofitar-les per preparar atemptats terroristes. Una queixa que ja han reiterat els Estats Units, Austràlia, Rússia, Corea del Sud i Espanya.

Google sempre s’ha defensat adduint que les imatges tenen un promig d’un any d’antiguitat i que, per tant, la seva potencial perillositat és mínima. De fet, de les zones calentes del món resulta impossible obtenir-ne imatges recents per les restriccions militars sobre els satèl·lits. Una argumentació a pesar de la qual Google ha accedit a ocultar àrees com la Casa Blanca i el Capitoli.

Però en aquest camp Google i Microsoft també han decidit competir amb resultats ben curiosos: mentre el primer facilita el detall cartogràfic de l’enigmàtica Àrea 51, els mapes de Microsoft emmascaren acuradament la geografia de la zona on els ufòlegs més reputats asseguren que els EUA guarden les restes alienígenes del cas Roswell i mantenen contactes extraterrestres. Una prudència que ha desfermat a la xarxa tota mena d’especulacions sobre les connexions i interessos interestel·lars de Bill Gates.