MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/04/26

Microsoft es juga a Brussel•les el seu model de negoci

Un veredicte advers a l’empresa de Gates farà trontollar la seva estratègia de serveis a internet i la futura versió Vista de Windows

Publicat al setmanari ACTUAL el 27-04-2006

Enric Bruguera

Microsoft i la Comissió Europea lliuren aquests dies a Brussel·les una nova batalla jurídica en la seva llarga guerra legal per marcar les fronteres de la lliure competència dins de l’àmbit de la indústria tecnològica. Formalment, la causa es cenyeix a si cal revisar les sancions que la UE va imposar l’any 2004 al gegant informàtic nord-americà per blindar el codi font dels seus programes i incloure el reproductor audiovisual Media Player en el seu sistema operatiu Windows. Pura arqueologia informàtica al costat de l’ofensiva Windows Live, que a dia d’avui Microsoft ja té a punt per projectar el seu imperi a internet, i l’imminent llançament de la nova versió Vista del sistema operatiu Windows.

Des d’un punt de vista estrictament jurídic, la papereta que les pròximes setmanes tindrà damunt la taula el Tribunal de Primera Instància de la UE (TUE) té unes dimensions espectaculars, però ben acotades. Es tracta de decidir si admet el recurs de Microsoft contra la multa de 497 milions d’euros que fa dos anys la CE li va imposar per abús de posició dominant. Una sanció que les autoritats europees sustentaven sobre l’acusació que la companyia nord-americana exercia una competència deslleial respecte d’altres empreses tecnològiques quan incrustava el seu reproductor multimèdia Media Player en el seu sistema operatiu, i quan es negava a facilitar als competidors codi bàsic del seu programa per dificultar-los que poguessin crear, desenvolupar i comercialitzar pel seu compte aplicacions compatibles amb Windows, el sistema operatiu amb el que funcionen el 95% d’ordinadors de tot el món.

A banda de dirimir el futur immediat d’altres sancions espectaculars, com la de dos milions d’euros diaris que les autoritats europees volen imposar a Microsoft mentre continuï desobeint les seves ordres, la vista del recurs permet escenificar la dimensió de les forces en conflicte, els arguments de cadascú i, quan d’aquí sis mesos hi hagi veredicte, el model de desenvolupament i negoci que haurà de seguir la indústria tecnològica mundial.

Perquè la Comissió Europea s’ho ha pres molt a pit. En una vista oral d’una setmana, aquest és un dels seus judicis més importants en un cas de litigi per presumptes vulneracions de la lliure competència. I per això ha mobilitzat un equip legal de gala, amb una dotzena de juristes que intenten fer front al centenar llarg d’advocats de Microsoft. Un desequilibri numèric que, més enllà de les jugades d’avantatge que fins ara ha pogut fer Microsoft amb el seu reproductor i els seus programes, pot acabar reflectint la sentència inapel·lable del mercat: mentre molta gent encara continua comprant productes de Microsoft, molts altres usuaris van passant a ser clients d’empreses alternatives i competidores com Sun, Yahoo! o Google. Sense parlar del trasvàs a sistemes operatius lliures com Linux i programes gratuïts com Open Office.

I és en el ritme de la pèrdua i reequilibri de l’hegemonia de Microsoft on finalment les dues parts poden ser declarades perdedores del litigi, mentre l’usuari s’erigeix en guanyador. Perquè, sigui quin sigui el veredicte judicial europeu, Microsoft ja no podrà aplicar en la seva versió Vista de Windows la mateixa estratègia comercial aclaparadora que ha fet servir en edicions anteriors. I encara menys podrà fer-ho en la seva pretesa invasió d’internet amb el seu nou pack de serveis Windows Live. No només pel que digui Europa. Sobretot pel que ja estan dient usuaris de tot el planeta quan utilitzen els serveis de Google i altres competidors.

ADRECES
Microsoft: www.microsoft.com/spain
Comissió Europea: www.europa.eu.int
TUE: europa.eu.int/institutions/court/index_es.htm
Google: www.google.es

Molta vista i pocs reflexos
Els programes informàtics convencionals han reportat a Microsoft un increment de vendes d’un 73% en els últims cinc anys. Una xifra excepcional fins que la comparem amb el creixement d’ingressos: només un 30%. És aquesta la dada que explica la nova estratègia combinada de Windows Live a internet i Windows Vista a l’ordinador, amb la qual Bill Gates pretén continuar encapçalant el rànking de rics planetaris que cada any elabora la revista Forbes.

A reserva del que dictaminin els tribunals europeus, el successivament ajornat Windows Vista és una nova versió de sistema operatiu que intentarà mantenir l’hegemonia de Microsoft en els ordinadors de tot el món, a base de millorar la seva interfície gràfica, la rapidesa de gestió, l’estructuració de documents i les seves opcions de localització.

Complementàriament, i per compensar l’estroncament progressiu d’aquest model de negoci, l’assalt a internet amb Windows Live és molt més immediat i aprofita l’hegemonia del Messenger en el camp de la missatgeria instantània per difondre una munió de serveis online. Una ofensiva a qualsevol preu que recorda el llançament del navegador Explorer, ara fa 10 anys, per expulsar del mercat l’aleshores hegemònic Navigator de Netscape. Una batalla que a Gates ja li va costar grans quantitats de diners i prestigi per no haver sabut preveure a temps per on anaven la xarxa i els seus usuaris.