MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/06/08

La factura del mòbil experimentarà aviat dràstiques retallades

El sorgiment d’operadores virtuals i la reglamentació europea sobre trucades internacionals, claus de les imminents baixades de preus

Publicat al setmanari ACTUAL el 8-06-2006

Enric Bruguera

Les tres companyies espanyoles de telefonia mòbil –Movistar, Vodafone i Amena- es reparteixen un mercat de línies que ja supera el nombre d’habitants de l’Estat. I ho fan amb un nivell de tarifes que, en termes generals, són un 20% més cares que les que paguen de mitjana els usuaris de la resta de l’Unió Europea. Una situació que pot canviar dràsticament els propers mesos amb la irrupció a Espanya de les anomenades Operadores Mòbils Virtuals (OMV) i l’entrada en vigor de les noves reglamentacions europees sobre les tarifes de les trucades internacionals.

Si es compleixen els vaticinis i previsions de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), d’aquí a finals d’any els usuaris espanyols de la telefonia mòbil ja no haurem de limitar-nos a triar entre les tres companyies majoristes de referència, sinó que podrem optar entre una vintena d’ofertes de les anomenades Operadores Mòbils Virtuals. Aquestes companyies, aprovades ja per la CMT, contractaran espai radioelèctric als tres grans de la telefonia mòbil i, a través del lloguer de les xarxes, oferiran al consumidor final una comercialització de serveis més barata.

El fet que aquestes operadores virtuals s’estalviïn els costos de muntar una xarxa estable de telecomunicacions pot disparar la competència entre fins un centenar d’empreses que estiguin disposades a disputar un mercat de mòbils que ja supera el d’habitants, a preus sensiblement més barats. Preus imminents que les primeres estimacions situen un 50% per sota del nivell general que les tres operadores existents ofereixen ara mateix als seus usuaris a través de la intrincada troca de plans personalitzats.

Avalen aquesta expectativa d’immediata baixada de preus les posicions de la mateixa CMT i del govern espanyol, que volen obligar a les operadores convencionals a llogar les seves xarxes a preus regulats, i que confien que la nova competència amb les operadores virtuals contribuirà definitivament a ajustar els preus telefònics espanyols als usos i nivells comunitaris. Espanya és, curiosament, un dels pocs països europeus, juntament amb Itàlia i Portugal, en els que encara no són operatives les operadores mòbils virtuals, en contrast amb el conjunt de la UE, on funcionen unes 200 companyies d’aquest tipus, i on la factura mitjana del mòbil ha baixat a nivells d’entre 20 i 30 euros al mes.

I confirma, sobretot, la inevitable retallada de preus el fet que les tres empreses espanyoles de telefonia mòbil han recorregut la regulació dels operadors mòbils virtuals, per intentar allargar una mica més l’actual repartiment mig pactat del mercat espanyol que els és extremadament favorable. Davant de la futura i definitiva competència que els suposarà la telefonia per internet a través del mòbil, és lògic que les tres operadores existents no vulguin repartir amb les noves operadores virtuals un pastís que ara mateix deixa a Telefónica Móviles 20,3 milions de línies (gairebé un 46% del total), 13,5 milions per a Vodafone (un 30,5%) i prop d’11 milions de línies per a Amena (prop d’un 24%).

ADRECES

Movistar: www.movistar.com

Vodafone: www.vodafone.es

Amena: www.amena.com

CMT: www.cmt.es

Comissió Europea: europa.eu.int

S’acaba el desori de les trucades internacionals

Utilitzar el telèfon mòbil a Europa és còmode, però surt caríssim. Per cada trucada l’usuari paga a la companyia telefònica del seu país d’origen, paga a les empreses que transporten el senyal, paga a la operadora del país on es troba, i paga part d’aquest procés de comunicació fins i tot quan rep trucades. En total, la Comissió Europea ha xifrat en uns 10.000 milions d’euros el sobrecost de les trucades internacionals entre usuaris de la telefonia mòbil dins del continent. I ha decidit reduir aquest cost en més d’un 60%.

La nova reglamentació que Brussel·les està preparant obligarà a les operadores telefòniques a homologar els preus de les trucades internacionals a les efectuades dins del país d’origen, carregant només un marge afegit pel servei d’itinerància i prohibint el cobrament per rebre trucades.

L’objectiu, recollit en un web específic sobre serveis d’itinerància o roaming, és acabar amb l’aberració, actualment vigent, que suposa que un ciutadà anglès que des de Barcelona vol trucar un taxi local, si utilitza el seu mòbil habitual contractat amb una operadora anglesa estarà pagant trucada internacional per trucar a la companyia de taxis, i tornarà a pagar trucada internacional quan l’informin que té el taxi a la porta de l’hotel.

Igual que davant de les operadores virtuals, les empreses espanyoles de telefonia mòbil també s’han posicionat en contra d’aquesta homologació a la baixa de les tarifes per trucades internacionals. L’argument, en aquest cas, és que Espanya rep cada any uns 55 milions de visitants estrangers, concentrats majoritàriament els mesos d’estiu. I que això obliga a les telefòniques espanyoles a grans inversions en infraestructura per atendre l’altíssim tràfic de trucades des de mòbils. Un argument a tenir en compte si cada estiu no es col·lapsessin les trucades de mòbil a la Costa Brava, les Illes Balears, les Canàries o la Costa del Sol.