MIR@D@ DIGIT@L

Reflexions sobre la Societat del Coneixement -la nostra, sembla ser-, articles publicats, paisatges, identitats, viatges virtuals i/o presencials...

Nom:

Periodista barceloní especialitzat en la gestió d'informació i comunicació. Professor-consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

2006/08/03

Internet per anar de vacances...

La xarxa proporciona gran quantitat de recursos útils tant per als qui estan a punt de viatjar com per als qui no pensen sortir de casa

Publicat al setmanari ACTUAL el 27-juliol-2006

Enric Bruguera

Nou de cada deu usuaris espanyols d’internet utilitzen la xarxa per planificar i preparar les seves vacances. Una volum creixent d’ells, a més, ja fan reserves i compres online, de forma que durant els mesos d’agost i setembre gairebé poden doblar-se els prop de 140 milions d’euros que el mercat electrònic de viatges va generar els primers sis mesos d’aquest any, segons dades de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT).

En un fenomen que creix amb ritmes comercials superiors al 120% cada any, proliferen les propostes, les ofertes i els serveis que permeten fins l’últim moment planificar unes bones vacances, sense preparatius gaire complicats i a preus força competitius.

BITLLETS D’AVIÓ
És el sector punter del comerç electrònic espanyol, gràcies, sobretot, a l’impuls que els últims dos anys li han donat les anomenades companyies aèries de baix preu. Easyjet i Vueling proporcionen exemples clars de l’efectivitat en la reserva, compra i facturació electrònica. Eficiència online amb la que intenten competir aerolínies convencionals com Iberia, i que també ha propiciat la creació de centrals de reserves com Terminal A o DoHop, que busquen i comparen ofertes de diverses companyies.
Easyjet: www.easyjet.com
Vueling: www.vueling.es
Iberia: www.iberia.com
Terminal A: www.terminala.com
DoHop: www.dohop.com

AGÈNCIES DE VIATGES
L’ús d’internet no és sempre sinònim de viatjar per lliure. Grans agències virtuals com eDreams o Viajar proporcionen tots els serveis propis de les agències de viatge clàssiques, mentre que Last Minute i Atrápalo s’han especialitzat sobretot en ofertes barates d’última hora. L’èxit creixent d’aquestes empreses ha impulsat el desembarcament a la xarxa de les divisions virtuals de grans agències com Marsans o Viajes El Corte Inglés.
eDreams: www.edreams.es
Viajar: www.viajar.com
Last Minute: www.lastminute.es
Atrápalo: www.atrapalo.com
Marsans: www.marsans.es
Viajes El Corte Inglés: www.viajeselcorteingles.es

GUIES I MAPES
La xarxa està farcida d’informació turística i geogràfica, alguna organitzada i presentada de forma tant utilitària com la que ofereixen les versions electròniques de les clàssiques guies Michelin i Campsa, amb planificadors de rutes i informació de serveis.

Però més enllà de localitzar i capturar dades, el gran avantatge d’internet és que facilita conèixer les experiències i consells d’altres viatgers. En l’esperit de la enciclopèdia global Wikipèdia, Wikitravel és una guia turística global, feta per viatgers i totalment gratuïta. I Lonely Planet no es limita a la informació de les seves prestigioses guies en paper, sinó que manté oberts fòrums on els turistes de tot el planeta intercanvien les seves experiències. Per als mapes, podem recórrer a les versions digitals de les guies clàssiques, o sumar-nos a l’ús creixent de Google Maps, que de forma gratuïta permet ubicar les carreteres sobre la cartografia digital real que fotografien els satèl·lits.
Guia Michelin: www.viamichelin.es
Guia Campsa: www.guisacampsa.com
Wikitravel: wikitravel.org/es/Portada
Lonely Planet: www.lonelyplanet.es
Google Maps: maps.google.es

TRÀNSIT I TEMPS
Les sortides per carretera fan força útil la consulta prèvia als sites de la Dirección General de Tráfico (DGT) i el Servei Català del Trànsit per conèixer incidències, retencions i recomanacions als conductors. La informació del temps té els seus referents en el Servei Meteocat i Canal Meteo, aquest amb dreceres cap a les previsions meteorològiques d’arreu del món.
DGT: www.dgt.es
STC: www.gencat.es:8000/otransit/owa/p03.home
Meteocat: www.meteocat.com
Canal Meteo: www.canalmeteo.com

...i per passar l’agost a casa

Els qui han de passar l’agost treballant o són al·lèrgics a les massificacions turístiques estiuenques, també trobaran a la xarxa recursos per veure món sense allunyar-se ni un metre de l’aire condicionat.

De càmeres connectades a internet n’hi ha d’escampades per tot el planeta, amb propostes tant recents i innovadores com la d’una visita guiada al Machu Picchu, la ciutat perduda dels inques al Perú, o la que permet recórrer el Coliseum de Roma a través de gairebé 50 càmeres online, passant per visites virtuals a museus com el del Louvre, a París, o el Museu Nacional Van Gogh, a Amsterdam. El directori GuaitaCams ofereix una completíssima classificació de finestres al planeta, amb opcions virtuals tant curioses com visitar l’interior d’una presó als Estats Units o recórrer Barcelona a bord d’un taxi.

Això sí, si pretenem passar-nos l’estiu amorrats a la xarxa, convé que prenguem nota dels consells de ventilació i neteja de l’ordinador que proporcionen sites com DestroyerWeb. I,sobretot, que tinguem en compte les normes de seguretat que l’Associació d’Internautes (AI) promou en la seva campanya “No más fraude” per prevenir els intents d’estafa que proliferen a internet durant l’estiu.
Machu Picchu: www.mp360.com
Coliseum de Roma: www.roma.arounder.com
Museu del Louvre: www.louvre.fr
Museu Van Gogh: www3.vangoghmuseum.nl
GuaitaCams: www.elguaitador.com/webcam.htm
DestroyerWeb: www.destroyerweb.com/general/reducir-temperatura-pc.htm
Campanya “No más fraude”: www.nomasfraude.com